Se & Besöka

Milos ligger i södra delen av Kykladerna, halvvägs mellan Aten och Kreta, har en areal på 151 km² och 5000 boende. Milos kallas ”färgernas ö” tack vare dess vulkaniska ursprung som erbjuder underbara stränder, klippor och vatten i unika färgstarka nyanser. Vyn är fantastisk, både från stranden mot ön och dess klippiga berg och från ön ut mot vattnet. Milos är en av Greklands öar dit massturism ännu inte hunnit ta sig och mycket av det traditionella sättet att leva på finns kvar.

Ön är av vulkaniskt ursprung och de rika geologiska resurserna, svavel och marmor, har länge varit en inkomstkälla för Milosborna. Ön har mycket att erbjuda – bland annat de fantastiska klippformationerna, bra dyskningsmöjligheter och de forntida ruinerna av staden Melos som ligger i närheten av öns huvudstad – Plaki. I fiskebyn Klimas hittar du en välbevarad romersk amfiteater med vacker utsikt över dalen. En kilometer från Plaka, i Tripti, finns katakomberna där de första kristna ligger. Katakomberna bildades under det första århundradet e.Kr. I den ca 200 m långa labyrinten kan man skåda 294 rikligt dekorerade gravar.

Milos är dock förmodligen mest känd för den berömda statyn av Venus de Milo som återfanns just på Milos. Statyn finns inte kvar på ön, den finns nu att se i Louvren, men en kopia av statyn finns att skåda i Folklore Museum i Plaka. Även statyer av av den grekiska guden Asklepios, nu i British Museum, och Poseidon och en arkaisk Apollo i Aten kommer från Milos.

Kleftiko är en imponerande plats av klippformationer som kan nås endast med båt och är  en populär utflyktsdestination för många utflyktsbåtar. Vid första anblicken ser platsen bekant ut, eftersom bilder från ön finns i de flesta reseguider om Grekland. De imponerande stenarna växer upp ur havet bildar naturliga grottor och sällsynta geologiska fenomen. Kleftiko är även känd som ”The Sea Meteora”. Legenden säger att en av grottorna i Kleftiko var ett gömställe där pirater gömt skatter, men de har aldrig återfunnits. Vattnet i Kleftiko är kristallklart och många människor hoppar från turbåtarna för att simma. Milos erbjuder ett flertal badstränder, en av de mest interessant är Paleochori med varma områden i vattnet, tack vare de termiska källorna.