Historia

Ön är av vulkaniskt ursprung och de rika geologiska resurserna, svavel och marmor, har länge varit en inkomstkälla för Milosborna. Ön har mycket att erbjuda – bland annat de fantastiska klippformationerna, bra dyskningsmöjligheter och de forntida ruinerna av staden Melos som ligger i närheten av öns huvudstad – Plaki. I fiskebyn Klimas hittar du en välbevarad romersk amfiteater med vacker utsikt över dalen.

En kilometer från Plaka, i Tripti, finns katakomberna där de första kristna ligger. Katakomberna bildades under det första århundradet e.Kr. I den ca 200 m långa labyrinten kan man skåda 294 rikligt dekorerade gravar.

Obsidian från Milos var en handelsvara så tidigt som 13.000 år sedan. Milos naturliga glas som användes som verktyg fraktades tusentals kilometer från ön till andra av Greklands öar. Milos läge och dess innehav av obsidian, gjorde det ett viktigt centrum för den tidiga Egeiska civilisationen. Milos förlorade sin beslutsfattande betydelse först när vapen började tillverkas av brons. Många forna väggmålningar har hittats på Milos, dock har en del av de med tiden spolats bort av havet. Även mycket keramik har påträffats med dekorativa mönster, mest blommor, och även stora fyndigheter av obsidian.

Milos är dock förmodligen mest känd för den berömda statyn av Venus de Milo som återfanns just på Milos. Statyn finns inte kvar på ön, den finns nu att se i Louvren, men en kopia av statyn finns att skåda i Folklore Museum i Plaka. Även statyer av av den grekiska guden Asklepios, nu i British Museum, och Poseidon och en arkaisk Apollo i Aten kommer från Milos.